Kolgrillar. Allt du behöver veta om de.

Att välja rätt grill

Under många år har kolgrillar blivit den perfekta följeslagaren för dem som älskar att laga mat utomhus. Än idag är det inte få restauranger som fortsätter att servera mat tillagad med kol. Men varför? Har de så många fördelar? Ger de verkligen matten så god smak?

Kolgrillar på marknaden. Upptäck de bästa!

att visa Landmann kolgrillar

Landmann Kolgrillar

Att visa weber kolgrill

Weber Kolgrillar

Att visa Napoleon kolgrill

Napoleon Kolgrillar

Vilka fördelar har dessa kolgrillar?

 

Fram tills nyligen var matlagning med kolgrillar vanligt. Och även om människor har övergått till andra alternativ med tiden, är det faktiskt så att en kolgrill idag är mycket mer rekommenderbar än andra modeller:

Kolgrillar till rimliga priser

Det finns dussintals modeller på marknaden som anpassar sig till varje persons behov. Självklart finns det dyra modeller, men det finns också ganska billiga och intressanta alternativ.

Bränslet är billigare

Tiden när det var nästan omöjligt att köpa kol har kommit till sitt slut. Dessutom är det mycket hälsosammare nu när träkol används för den här typen av grillar.

Kolgrillar har högt värmepotential

Även om gas eller el kan nå höga temperaturer, runt 300º, kan inget jämföras med träkolens värmepotential. Den kan nå temperaturer upp till 500º, perfekt för grillning.

Kolgrillar är lätta att transportera

Kolgrillar är mycket enklare att transportera från plats till plats. Med andra typer, som t.ex. gasgrillar, måste du tänka på både grillen och gasbehållaren. Den kan tas med överallt utan att ta upp mycket utrymme.

Olika nyanser av köttsmaken

Beroende på vilken typ av kol som används får köttet en unik och annorlunda smak. Dessutom hjälper röken från glöden till att ge köttet en speciell smak med en textur som inte kan uppnås med andra typer av grillar.

Du kan laga mat med ved i vissa kolgrillar

Att det är en kolgrill betyder inte nödvändigtvis att du bara måste använda kol. Många människor använder ved för att laga mat på dessa fantastiska grillar och njuta av en trevlig konversation med den trevliga doften av brinnande ved.

Olika tillagningsnivåer

De flesta moderna modeller av kolgrillar tillåter att du höjer eller sänker nivån av glöden samt gallren där kött och grönsaker placeras. Tack vare detta kan du uppnå olika tillagningsnivåer vid olika hastigheter.

Kolgrillarna är lätta att rengöra

Fram till nyligen kunde rengöring av en kolgrill vara en riktig huvudvärk. Idag har många av dem en “one-touch” funktion som möjliggör snabb och effektiv rengöring på kort tid.

Hur väljer man rätt kolgrill?

 

Att välja en grill är ganska komplicerat, eftersom varje person behöver specifika egenskaper för att täcka sina behov. Men det finns gemensamma egenskaper som du bör tänka på när du köper en kolgrill:

Grill eller galler?

Förväxla inte dem!: Många tror att en galler är samma sak som en grill, när de faktiskt är mycket olika. Om du går till butiken och ser en grill utan lock, är det inte en grill. Det är vad som kallas ett galler. Griller har lock för att täcka ingredienserna och låta dem tillagas med värmen inuti. Om det är en kolgrill men saknar lock kommer en kolgrill inte vara särskilt intressant.

Kommer du att ta grillen med dig?

Att välja en av de många modellerna av kolgrillar på marknaden beror på hur du planerar att använda den. Om du ska ta med grillen när du reser bör du välja en modell med hjul. Om den däremot ska användas på din terrass eller i trädgården kan du spara pengar genom att köpa en fast grill.

Vilken typ av bränsle kommer du att använda?

Här bör du vara försiktig. Visst är de flesta modeller multifunktionella och tillåter användning av både ved och kol för att generera värme. Men vissa modeller är uteslutande avsedda för användning med kol. Du bör fråga innan du köper. Vi förklarar hur du väljer den bästa kolgrillen för att uppnå ett professionellt resultat.

Hur mycket är du villig att spendera på din grill?

När du tittar igenom kataloger med kolgrillar kommer du att märka att det finns många prisklasser. Behöver du verkligen köpa den dyraste modellen? Självklart inte, eftersom du kan välja något billigare modeller. Om det är för en trädgård eller för när du reser, är det tillräckligt att köpa en mindre kolgrill. Om du har en trädgård och gillar att ha familjemåltider kanske du bör leta efter en större modell.

Vissa Kolgrill Tepro Toronto Click modellen
Vissar Kolgrill Amig kolgrill FirePlus modellen
Vissa Kolgrill SunJas modellen

Hur använder man kolgrillar korrekt?

 

Tror du att du kommer att lära dig att grilla på en gasolgrill på en enda dag? Självklart inte! Om du vill att maten du lagar på den ska bli perfekt måste du lära dig några tips:

Rengör gallret alltid

Verkar det självklart? Inte för alla. Det är sant att gasolgrillar inte behöver rengöras lika mycket som andra grillar, men röken från gallret ger en dålig smak i maten om det inte rengörs ordentligt. Dessutom kommer fettet som genereras av värmen också att fastna på gallret, och detta kan förstöra smaken på vissa rätter. Till exempel, om du tidigare har kokat fisk och inte rengjort gallret ordentligt kan smaken fastna på köttets smak.

Akta dig för brakande ljud

Ja, gasolgrillar är säkra, men när matfettet blandas med en gnista eller låga kan oväntade brakande ljud uppstå. För att undvika detta måste du ha en del av gallret tom, så att du kan flytta maten om lågan stiger.

Socker och värme, vad behöver du veta?

Det finns mat som tillagas med såser, och dessa är rika på socker. Socker brinner vid en temperatur av 130º C. När du lagar sådan mat måste du se till att din grill inte överskrider denna temperatur.

Håll alltid koll på grillen

Det är väldigt kul att vara med vänner och familj medan grillen tar hand om maten, men ska du lämna den obevakad? Ett enda fel kan förstöra matlagningstiden, orsaka en brand eller göra att grillen stängs av utan att du märker det och förstör kvällen.

Perfekt matlagningstid

Gasolgrillar kan nå en temperatur på upp till 300º C. Det betyder inte att all mat du kommer att laga med den bör göras vid denna temperatur. Till exempel bör lamm-, fläsk- eller nötkött tillagas vid hög temperatur, medan fisk, grönsaker eller kyckling bör tillagas på medelhög värme. Du måste vara tålmodig med tillagningstiderna.

Kan du sätta stängningen?

För att få den bästa smaken på en grill är förseglingen en av de stora hemligheterna med matlagning på detta sätt. Det ger köttet en utmärkt smak, som karamelliserad. För detta måste du värma gallret till max, lägga på köttet och vänta en minut. Efter en minut vänder du på köttet, sänker värmen och slutför tillagningen.

Lär dig att använda indirekt värme

För att grilla vissa typer av kött, som kyckling, är det bäst att använda indirekt värme. För detta måste du stänga av brännarna under köttet och bara tända dem i hörnen. På så sätt kommer köttet inte att överkokas och få en unik konsistens.

Hur rengör man kolgrillen?

Börja med att ta bort askan och eventuella kvarvarande glöd från grillningen. Dessa kan vara fastklistrade på grillens väggar, så du måste använda en spatel för att ta bort dem.

När all aska har tagits bort, måste du bli av med rester av mat som kan ha fastnat. Här kan du använda särskilda borstar för grillar. Dessutom finns det även speciella rengöringsvätskor för denna process. Vissa är specifika för vissa grillmodeller.

När allt har tagits bort är det bäst att låta grillen torka i friluft. Eller så kan du använda en torr trasa för att ta bort resterna av rengöringsprodukten.

Hur ofta bör du rengöra en kolgrill?

Det bästa vore att rengöra den efter varje användning. Men om du gör det en gång i månaden bör det vara tillräckligt för att hålla den i bra skick. Om du tar bort matrester och undviker att de fastnar behöver du rengöra kolområdet mindre ofta.

Var ska du placera din kolgrill?

Innan du köper en kolgrill måste du tänka, har du tillräckligt med utrymme för att ha en? Inte alla hus erbjuder tillräckligt med utrymme för att ha en grill. Så vad bör du ta hänsyn till när du placerar din grill.

Var kan man placera kollgrilllen

Vindriktningen påverkar kolgrillar

Vanligtvis spelar vindriktningen inte en stor roll när du använder kolgrillar, eftersom du stänger locket för att laga maten bättre. Men vad händer om du försöker laga mat med locket öppet? Vinden kan vara ett stort problem i processen, så du måste hitta en avskild plats där det inte är mycket luftdrag.

Använd inte en kolgrill alltför nära ett träd

Du måste vara försiktig med detta. Det är trevligt att laga mat på en grill nära ett träd, men du bör inte vara alltför nära. Du måste hitta en plats där du kan stå under trädkronorna och laga mat, men på ett säkert avstånd så att om en glöd hoppar inte orsakar en brand.

Kolgrillar i den perfekta storleken

Det rekommenderas vanligtvis att ytan för grillen, oavsett om det är i trädgården eller på terrassen, är minst 10 kvadratmeter, så att du har tillräckligt med utrymme för att bekvämt använda din fantastiska enhet. Stör röken?: Kom ihåg att grillar genererar mycket rök, och att denna rök flyttar sig med vinden. Du bör därför placera den långt bort från dörrar eller fönster för att förhindra att lukter tränger in i huset. Dessutom är det inte bra att laga mat precis bredvid den plats där du ska äta, eftersom det kan störa dina gäster.

I trädgård eller på terrass?

Självklart, att ha en kolgrill innebär att du måste tänka mycket noga på bästa platsen att installera den. I trädgården är det möjligt, men den måste placeras på en yta med plattor och vara fri från vegetation. På en terrass är det alltid en bättre alternativ, men den måste vara placerad så att det inte finns några starka vindar som kommer rakt framifrån, för att undvika att röken tränger in i hemmet.

Vad sägs om en köksgrill?

Idag finns det några modeller av grillar som kan installeras i köken och laga mat på det traditionella sättet. Varför inte prova dem? Är det lätt att rengöra en kolgrill? För många människor avskräcker tanken på att köpa en kolgrill eftersom de är svåra att rengöra. Men de moderna modellerna möjliggör en enkel, snabb rengöring och sparar mycket tid i processen.

Kolgrillar, fördelar och nackdelar

Visst har kolgrillar många fördelar och i vissa avseenden överträffar de andra grilltyper. Till exempel är värmepotentialen högre och doften av brinnande ved är trevlig. Dessutom ger de maten en annorlunda textur och smak. Och självklart är de mycket enklare att transportera, eftersom de inte behöver extern energi för att fungera.

Men deras största nackdel är kanske kontrollen över mängden kol. Med en elektrisk eller gasolgrill behöver du inte tänka på hur mycket kol du har kvar. Det kan vara en nackdel. Ändå är attraktionen med dessa grillar att du kan experimentera med olika typer av kol tills du hittar den som ger maten den bästa smaken enligt din personliga smak.